ΚΑΛΑΔΙ

Η πιο φωτογραφημένη και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παραλία του νησιού. 120  πέτρινα σκαλιά σας χωρίζουν από τη μαγεία αυτού του τοπίου και τη παραλία με τα βότσαλα από το σημείο που θα αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο. Μόλις 1,5 χλμ από την Παλαιόπολη στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων.

ΚΑΚΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Κοιτώντας την θάλασσα από το χωριό της Αγίας Πελαγίας στο δεξί μας χέρι υπάρχουν αρκετές παραλίες. Περνώντας τον Νέο Κόσμο, του Λορέντζου και την Φυρή Άμμο της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται η Κακιά Λαγκάδα. Είναι ακόμα μία από τις βραβευμένες παραλίες του νησιού με το διεθνές σύμβολο ποιότητας ακτών ,τη Γαλάζια σημαία. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας με  θέα τον Κάβο Μαλια της Πελοποννήσου.

ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Μία από τις δυο παραλίες στο νησί με το όνομα Φυρή Άμμος. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό της Αγίας Πελαγίας ενώ όπως προϊδεάζει το όνομά της στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κόκκινη άμμο και βότσαλα.

ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ

Βρίσκεται ανάμεσα στην Φυρρή Άμμο και την Κακιά Λαγκάδα. Συγκαταλέγεται στις  παραλίες του νησιού με πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλο.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η παραλία του Νέου Κόσμου είναι δίπλα ακριβώς από την κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας προς τα ανατολικά. Παραλία μεγάλη με βότσαλο και θέα την Νεάπολη.

ΜΕΛΙΔΟΝΙ

Γαλάζια νερά, ψιλή άμμος και με θέα τη βραχονησίδα της Χύτρας. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού πρόσβαση μέσω Λιβαδίου και Δρυμώνα.

ΦΟΥΡΝΟΙ

Ήσυχη παραλία, τοπίο βραχώδες και γαλάζια νερά. Στην Βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τον Καραβά στην Πλατειά Άμμο ακολουθείτε το δρόμο δίπλα στο σπίτι με την τεράστια βουκαμβίλια για να  φτάσετε στην παραλία των Φούρνων.

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ

Η Κομπονάδα είναι μία  παραλία γνωστή για τα λευκά βότσαλα και τα γαλάζια νερα. Στα ανατολικά του νησιού.

ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Μικρή   όμορφη παραλία στα δυτικά του νησιού με θέα τη απέραντη θάλασσα της Μεσογείου. Προσεγγίζεται με δρόμο από τα Λογοθετιάνικα. Περιτριγυρίζετε από τεράστιες βραχώδεις πλαγιές.

ΧΑΛΚΟΣ

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό του Καλάμου. Μια παραλία με βότσαλο.

ΔΙΑΚΟΦΤΙ

Η εξωτική παραλία του νησιού. Τα νερά είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα και το χρώμα της άμμου κατάλευκο. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Κυθήρων δίπλα από το κεντρικό λιμάνι.

ΚΑΛΑΜΙ

 Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος και ενδείκνυται για εκείνους που επιθυμούν να χαλαρώσουν μακριά από τον πολύ κόσμο. Τα νερά είναι καταγάλανα και βαθιά, αν έχετε μάσκα θα μπορέσετε να παρατηρήσετε στον βυθό της παραλίας, περίπου στο κέντρο της, βρίσκεται βυθισμένο ένα παλιό κανόνι. Πιθανότατα προέρχεται από ναυάγιο πειρατικού πλοίου. Από τις ωραιότερες παραλίες των Κυθήρων, όπου βρίσκεται στην περιοχή του Μυλοποτάμου στο τέλος της χαράδρας του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας.Η προσέγγιση της γίνεται με σκάφος ή με με βοήθεια σκοινιού και καταβαση.

ΚΑΨΑΛΙ

Κολυμπώντας στην παραλία του Καψαλιού θα ανταμειφθείτε από την υπέροχη θέα της Χύτρας και του κάστρου της Χώρας. Η μία μεριά της παραλίας έχει βότσαλα και η άλλη άμμο.

ΧΩΡΑ

Η πρωτεύουσα του νησιού. Στο νότιο μέρος σε συνδιασμό με το Καψάλι είναι από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού με τα στενά σοκάκια και το ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1503.

ΑΥΛΑΙΜΩΝΑΣ

Ίσως το πιο γραφικό χωριό των Κυθήρων. Στα ανατολικά των Κυθήρων, παραθαλάσσιο ψαροχώρι  με γραφικά λευκά σπιτάκια και το ενετικό φρούριο – παρατηρητήριο.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Χωριό των θρύλων και των παραδόσεων με την πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια, το παραδοσιακό καφενείο, την εκκλησία, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά και τις πάπιες. Γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα στα πετρόχτιστα αρχοντικά με την υπέροχη αρχιτεκτονική. Στο τέλος του χωριού βρίσκεται η «Κάτω Χώρα», ένας ερειπωμένος ενετικός οικισμός, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, τον καταρράκτη της Φόνισσας,τους και το μικρό μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής.

ΚΑΡΑΒΑΣ

Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού μετά το χωριό Ποταμός. Είναι καταπράσινο. Στα λαγκάδια του τρέχει ασταμάτητα άφθονο νερό, όπως και στις πηγές του Αμήρ Αλή και της Πορτοκαλιάς. Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι το δυνατό σημείο. Υπέροχα κτίρια και σπίτια με μια ιδιαίτερη ταυτότητα.

ΠΟΤΑΜΟΣ

Είναι το κεφαλοχώρι του νησιού, με την πλατεία του χωριού, στην οποία κάθε Κυριακή λειτουργεί  λαϊκή αγορά.

ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ

Είναι ο φάρος που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο και ένας από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος θα βρείτε μία πινακίδα “Νεράιδα, Καταρράκτης” που σε οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο ,πανέμορφα γεφύρια, δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια.

ΧΥΤΡΑ

Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες οι λεγόμενες «φωκοσπηλιες».

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Ένας  από τους ποιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, είναι το κατεστραμμένο φρούριο της Παλαιόχωρας, η βυζαντινή πρωτεύουσά του. Χτίστηκε από Μονεμβασίτες το 12ο αιώνα όπου ονομάστηκε πόλη του Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού ανάμεσα σε ένα φυσικό οχυρό μέσα σε ένα άγριο βαθύ φαράγγι.

ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ

Το ποιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού το κάστρο της Χώρας  ή «Φορτέτσα»  χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν στα Κύθηρα κυριαρχούσαν οι Βενετοί. Το 'Μάτι της Κρήτης' όπως το ονόμαζαν λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρατηρώντας την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα. Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων στεγάζετε στο διοικητήριο του κάστρου της Χώρας και αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που βρίσκονται τα άλλα αρχεία των υπόλοιπων Ιονίων νήσων, λόγω της μερικής ή ολικής καταστροφής που υπέστησαν, το κάνει ένα από τα σπουδαιότερα βενετικά αρχεία όλης της Ελλάδας

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωρίο του Μυλοποτάμου. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας όπως  ονομάστηκε λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας σε αυτήν την τοποθεσία.

ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΟΥΝΙΟΥ

Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων είναι η πέτρινη γέφυρα. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες. Η κατασκευή του σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μακφέιλ, ο οποίος επέβλεπε σ 'αυτήν και το έργο ολοκληρώθηκε το 1826 για να αποτελέσει μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα με τον Αυλαίμονα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τεχνικό έργο των Άγγλων στα Κύθηρα. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το γεφύρι μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί. Η μύθος θέλει τον Άγγλο διοικητή του νησιού τον Μακφέιλ να ερωτεύεται μια νέα από το ομώνυμο οικισμό. Εκείνος αποφασίζει να χτιστεί κοντά στο σπίτι της μια γέφυρα για να επιτηρεί καθημερινά και να μπορεί να τη βλέπει.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΥΛΑΙΜΩΝΑΣ

Σε ένα από τα ποιο αμφιθεατρικά σημεία του νησιού σε υψόμετρο 253μ. βρίσκεται το βουνό Παλαιόκαστρο, τρία χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια περιοχή της Σκάνδειας, είχε χτιστεί ο αρχαίος ναός της Αφροδίτης. Το Παλαιόκαστρο απλώνετε σε μια έκταση 145 στρεμμάτων και κατά τον Θουκυδίδη σε αυτήν την περιοχή ήταν κτισμένα τα “Άνω Κύθηρα”. Στην κορυφή του βουνού είναι χτισμένη η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού η οποία ανήκει στον 7ο αιώνα μ.Χ. αλλά γύρο από αυτήν είναι φυτεμένα στο έδαφος κολώνες και δωρικά κιονόκρανα από τον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Εσωτερικά και εξωτερικά παρατηρούμε λείψανα από το αρχαιότατο και σεμνότατο ιερό της Αφροδίτης χρονολογούμενα από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Οι πώρινες κολώνες του ναού άλλες είναι ολόκληρες και άλλες μισές. Υπάρχουν επίσης πώρινα αρχαϊκά κιονόκρανα, μερικοί πώρινοι ογκόλιθοι και μέρος ενός επιστήλιου. Ο διάσημος αρχαιολόγος Σλήμαν που επισκέφθηκε τα Κύθηρα στο τέλος του περασμένου αιώνα διατύπωσε τη γνώμη ότι ο ναός της Αφροδίτης, ο οποίος θα παράκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και σιγά σιγά εξαφανίσθηκε μαζί με το ξόανο της θεάς, θα πρέπει να βρισκόταν στο ίδιο σημείο ή κάπου εκεί κοντά.

ΜΗΛΑΠΙΔΕΑ

Η  αλληλοδιδακτική σχολή. Το ομορφότερο και το ποιο καλοσυντηρημένο κτίριο της Αγγλικής περιόδου  δεσπόζει σε ένα λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι. Το κτίριο είχε θολωτή στέγη και είναι άψογα χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία. Έχει γύρω-γύρω 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα με πελεκητά ποριά.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων βρίσκετε στην περιοχή των Μυρτιδίων στα δυτικά του νησιού και είναι χτισμένη σε ένα φυσικό βραχώδες άνοιγμα. Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΑΣ

 Η θέα από το μοναστήρι αυτό είναι φανταστική, ειδικότερα κατά το δειλινό, γιατί είναι χτισμένο σε ένα από τα υψηλότερα σημεία στα νότια του νησιού.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 Ο Όσιος Θεόδωρος είναι ένα μοναστήρι μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή ανάμεσα στα Λογοθετιάνικα, Αρωνιάδικα και Πιτσινάδες. Εκεί μόνασε ο πολιούχος του νησιού Όσιος Θεόδωρος το 10 ο αιώνα μ.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ

 Στην είσοδο του χωριού και κατευθυνόμενοι προς τα αριστερά πάνω από το γραφικό λιμάνι του Καψαλιού και σε υψόμετρο 100 μέτρων περίπου οδηγούμαστε στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη στο γκρεμό. Ανεβαίνοντας τα λίθινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην είσοδο του ναού.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ

Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης έχει χτιστεί σε ένα απ’ τα υψηλότερα βουνά του νησιού και έχει θέα όχι μόνο τις ακτές της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρου του νησιού. Η μονή προσφέρει τα κελία της την περίοδο του Δεκαπεντισμού .

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το Μουσείο στη Χωρα έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, η κύρια αίθουσα, στα δεξιά περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο. Στη δεύτερη αίθουσα, η οποία είναι και μικρότερη, παρουσιάζονται ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές και νεότερα, ενετικά κυρίως, δείγματα της ιστορίας του νησιού.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην πλατεία του Κάτω Λιβαδίου στεγάζετε ο χώρος συλλογής παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης. Ο χώρος αυτός είναι ο ναός της Αναλήψεως ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων. Πρόκειται για τοιχογραφίες, έργα θρησκευτικής ζωγραφικής και αντικείμενα του θρησκευτικού τελετουργικού, εικόνες αντικείμενα αργυροχοϊας μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Το ποιο εντυπωσιακό κομμάτι του μουσείου είναι τα σπαράγματα παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού δαπέδου από τον ναό του Αγίου Ιωάννη στο Ποταμό, μαζί με αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από την αψίδα του. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά με το αντίτιμο ενός μικρού εισιτηρίου.