ΧΩΡΑ

Η πρωτεύουσα του νησιού. Στο νότιο μέρος σε συνδιασμό με το Καψάλι είναι από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού με τα στενά σοκάκια και το ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1503.

ΑΥΛΑΙΜΩΝΑΣ

Ίσως το πιο γραφικό χωριό των Κυθήρων. Στα ανατολικά των Κυθήρων, παραθαλάσσιο ψαροχώρι  με γραφικά λευκά σπιτάκια και το ενετικό φρούριο – παρατηρητήριο.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Χωριό των θρύλων και των παραδόσεων με την πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια, το παραδοσιακό καφενείο, την εκκλησία, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά και τις πάπιες. Γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα στα πετρόχτιστα αρχοντικά με την υπέροχη αρχιτεκτονική. Στο τέλος του χωριού βρίσκεται η «Κάτω Χώρα», ένας ερειπωμένος ενετικός οικισμός, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, τον καταρράκτη της Φόνισσας,τους και το μικρό μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής.

ΚΑΡΑΒΑΣ

Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού μετά το χωριό Ποταμός. Είναι καταπράσινο. Στα λαγκάδια του τρέχει ασταμάτητα άφθονο νερό, όπως και στις πηγές του Αμήρ Αλή και της Πορτοκαλιάς. Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι το δυνατό σημείο. Υπέροχα κτίρια και σπίτια με μια ιδιαίτερη ταυτότητα.

ΠΟΤΑΜΟΣ

Είναι το κεφαλοχώρι του νησιού, με την πλατεία του χωριού, στην οποία κάθε Κυριακή λειτουργεί  λαϊκή αγορά.

ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ

Είναι ο φάρος που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο και ένας από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος θα βρείτε μία πινακίδα “Νεράιδα, Καταρράκτης” που σε οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο ,πανέμορφα γεφύρια, δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια.

ΧΥΤΡΑ

Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες οι λεγόμενες «φωκοσπηλιες».

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Ένας  από τους ποιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, είναι το κατεστραμμένο φρούριο της Παλαιόχωρας, η βυζαντινή πρωτεύουσά του. Χτίστηκε από Μονεμβασίτες το 12ο αιώνα όπου ονομάστηκε πόλη του Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού ανάμεσα σε ένα φυσικό οχυρό μέσα σε ένα άγριο βαθύ φαράγγι.

ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ

Το ποιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού το κάστρο της Χώρας  ή «Φορτέτσα»  χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν στα Κύθηρα κυριαρχούσαν οι Βενετοί. Το ‘Μάτι της Κρήτης’ όπως το ονόμαζαν λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρατηρώντας την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα. Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων στεγάζετε στο διοικητήριο του κάστρου της Χώρας και αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που βρίσκονται τα άλλα αρχεία των υπόλοιπων Ιονίων νήσων, λόγω της μερικής ή ολικής καταστροφής που υπέστησαν, το κάνει ένα από τα σπουδαιότερα βενετικά αρχεία όλης της Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΟΥΝΙΟΥ

Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία των Κυθήρων είναι η πέτρινη γέφυρα. Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες. Η κατασκευή του σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μακφέιλ, ο οποίος επέβλεπε σ ‘αυτήν και το έργο ολοκληρώθηκε το 1826 για να αποτελέσει μέρος του οδικού άξονα που θα ένωνε την πρωτεύουσα με τον Αυλαίμονα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τεχνικό έργο των Άγγλων στα Κύθηρα. Λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το γεφύρι μπορεί να δεχτεί φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί. Η μύθος θέλει τον Άγγλο διοικητή του νησιού τον Μακφέιλ να ερωτεύεται μια νέα από το ομώνυμο οικισμό. Εκείνος αποφασίζει να χτιστεί κοντά στο σπίτι της μια γέφυρα για να επιτηρεί καθημερινά και να μπορεί να τη βλέπει.

ΜΗΛΑΠΙΔΕΑ

Η  αλληλοδιδακτική σχολή. Το ομορφότερο και το ποιο καλοσυντηρημένο κτίριο της Αγγλικής περιόδου  δεσπόζει σε ένα λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι. Το κτίριο είχε θολωτή στέγη και είναι άψογα χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία. Έχει γύρω-γύρω 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα με πελεκητά ποριά.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το Μουσείο στη Χωρα έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, η κύρια αίθουσα, στα δεξιά περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο. Στη δεύτερη αίθουσα, η οποία είναι και μικρότερη, παρουσιάζονται ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές και νεότερα, ενετικά κυρίως, δείγματα της ιστορίας του νησιού.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην πλατεία του Κάτω Λιβαδίου στεγάζετε ο χώρος συλλογής παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης. Ο χώρος αυτός είναι ο ναός της Αναλήψεως ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων. Πρόκειται για τοιχογραφίες, έργα θρησκευτικής ζωγραφικής και αντικείμενα του θρησκευτικού τελετουργικού, εικόνες αντικείμενα αργυροχοϊας μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Το ποιο εντυπωσιακό κομμάτι του μουσείου είναι τα σπαράγματα παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού δαπέδου από τον ναό του Αγίου Ιωάννη στο Ποταμό, μαζί με αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από την αψίδα του. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά με το αντίτιμο ενός μικρού εισιτηρίου.